Terug

Zo stimuleren we samen persoonlijk leiderschap in jouw schoolorganisatie om een leven lang te leren!

23 oktober 2023 door Amy Diemer

We merken binnen veel scholen dat het een uitdaging is voor docenten om in de zogenaamde “aan stand” te komen, als het gaat om werken aan persoonlijke ontwikkeling.

Aan het opdoen van nieuwe kennis en kunde ten gunste van de leerlingen en lessen ontbreekt geen motivatie, maar werken aan persoonlijke ontwikkeling krijgt helaas vaak minder prioriteit. En dat terwijl zelfontplooiing juist ook ten gunste komt van de leerlingen.  

Hoe zorgen we er samen voor dat intrinsieke motivatie voor jou als docent, onderwijsprofessional of schoolorganisatie wordt aangewakkerd en krijgen we elkaar in de "aan" stand, als het gaat om leren en ontwikkelen op zowel zakelijk als persoonlijk vlak?  In dit artikel nemen we je mee in onze ontwikkelingen op gebied van persoonlijk leiderschap en geven we je een aantal praktische tips!

Een warm welkom

Vanuit Onderwijz willen we mensen prikkelen om zelf de regie te nemen over hun ontwikkeling vanuit een intrinsieke motivatie. Hiervoor zijn we bezig met het ontwikkelen van een warme onboarding voor wanneer je voor het eerst in je eigen leeraccount komt. Zo raak je bekend met het platform, de mogelijkheden en krijg je direct inzicht in wat voor jou interessant is. De "what's in it for me!" Deze onboarding kunnen we ook op maat gaan verzorgen voor jouw organisatie. Speciaal voor organisaties met een eigen Onderwijz academy helpen we graag met het opzetten van interne communicatie, mailings, workshops of andere zaken om medewerkers in de "aan" stand te krijgen. 

Wat kun je doen als schoolorganisatie?

Naast deze ontwikkelingen is het van groot belang om als schoolorganisatie rekening te houden met de individuele leerbehoeften van je docenten en werknemers. Door een aantal simpele stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je mensen de juiste ondersteuning krijgen om te kunnen leren en groeien op hun eigen manier. Dit zal resulteren in meer betrokken, gemotiveerde, productieve én (werk)gelukkige medewerkers! Zo wakker je intrinsieke motivatie aan om een leven lang te leren!

Een aantal vragen zou je jezelf kunnen stellen:

  • Vinden er gesprekken plaats over de individuele leerbehoeften en wensen van de medewerker? 
  • Wordt er open gesproken en gecommuniceerd over een leercultuur en hoe waardevol het is om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling?
  • Wordt het gebruik van de academie voldoende gestimuleerd en beloond?
  • Zijn de medewerkers goed op de hoogte van alle mogelijkheden die de (online) academie biedt? 
  • Is er vrijheid en ruimte om gebruik te maken van de leermogelijkheden tijdens werktijd? Of zit dit verweven in de jaarlijkse studie-uren?

Is het antwoord op een of meerdere vragen nee, dan is er waarschijnlijk ruimte voor verbetering! Informeren, persoonlijke aandacht, erkenning en beloning spelen hierin een belangrijke rol. 

Persoonlijk en uitgebreid informeren

Medewerkers goed op de hoogte brengen van de leermogelijkheden die jullie als schoolorganisatie bieden speelt een cruciale rol in het succes van een academie. Als medewerkers niet goed op de hoogte zijn of niet goed weten hoe het platform werkt, dan zal hun motivatie en interesse niet snel geprikkeld worden. En dat terwijl Onderwijz juist tal van mogelijkheden, leeritems en leervormen aanbiedt die aansluiten bij de individuele leerbehoeften en wensen van medewerkers. Denk aan audio, video's, tekstuele content, opdrachten, testen, leeritems op instap, gevorderde of hoge niveaus, korte of lange e-learnings… voor iedereen is wat wils.

Het platform is gebruiksvriendelijk door de vele zoekmogelijkheden en filters en door de unieke scans komen de medewerkers ook nog eens direct uit bij de manier van leren en ontwikkelen én de leeronderwerpen die het beste bij hun passen en krijgen ze persoonlijke adviezen.

Door deze mogelijkheden goed onder de aandacht te brengen worden medewerkers bewust dat ze zelf kunnen kiezen welke methode of onderwerpen het beste bij hen past en zich sneller op hun gemak voelen bij het leren!

Zoals verteld gaan wij hier via een "platform onboarding" ook extra aandacht aan besteden, om de leerervaring van medewerkers persoonlijker en waardevoller te maken!

Stimulans, erkenning en beloning
Erkenning en beloning zijn krachtige motivatoren. Zorg ervoor dat medewerkers die gebruik maken van de academie en/of actief bezig zijn met hun (persoonlijke) ontwikkeling worden erkend en eventueel zelf beloond voor hun inzet en prestaties! 

Door een gevoel van erkenning en waardering uit te spreken naar medewerkers, omdat ze goed op weg zijn of actief bezig zijn op het platform, creëer je een positieve leerervaring, motivatie en verbinding en mogelijk zelf extra zelfvertrouwen! Het tonen van waardering en erkenning versterkt zo de intrinsieke motivatie van medewerkers om door te blijven gaan met leren en ontwikkelen en resulteert in een open leercultuur. 

Ook biedt Onderwijz al certificaten. Deze certificaten zouden bijvoorbeeld gekoppeld kunnen worden aan incentives of beloningen. Zo creëer je direct ook extra stimulans! Pak eens een momentje in de teamkamer, overweeg een klein cadeautje of maak er een "challenge" van. Wij denken hier graag in mee! 

Wil je dieper in gaan op deze onderwerpen? Neem dan contact met ons op via klantenservice@onderwijz.nl! We helpen je graag verder.

  • Persoonlijke Effectiviteit
  • Onderwijs
Amy Diemer
sales- en marketingmanager

Marketing en Sales Manager