A Short History of Financial Euphoria

A Short History of Financial Euphoria

Na de dotcombubbel hadden we niet gedacht dat er nog een veel heftiger crisis aan zat te komen. Hoe kon dit gebeuren? Dit verhaal gaat over bubbels: financiële zeepbellen die gedoemd zijn met véél schade te barsten. Presidentieel topeconoom Galbraith legt in Financial Euphoria uit hoe dit ALTIJD werkt.

A Short History of Financial Euphoria (Samenvatting)

Na de dotcombubbel hadden we niet gedacht dat er nog een veel heftiger crisis aan zat te komen. Hoe kon dit gebeuren? Dit verhaal gaat over bubbels: financiële zeepbellen die gedoemd zijn met véél schade te barsten. Presidentieel topeconoom Galbraith legt in Financial Euphoria uit hoe dit ALTIJD werkt. Lees meer.....

 

De auteur

John Kenneth Galbraith groeide op in Dutton/Dunwich in de provincie Ontario. Hij studeerde af als Bachelor of Science in het Ontario Agricultural College in 1931. In 1932 ontving hij het Master of Arts–diploma en in 1934 Doctor of Philosophy aan de Universiteit van Californië in Berkeley. In 1937 werd hij weliswaar Amerikaans staatsburger maar bleef altijd toch nog een zekere verbondenheid met zijn geboorteland Canada houden.

Galbraith was een progressieve Keynesiaan die in staat was toegankelijke en populaire economische boeken te schrijven waarin hij trachtte uit te leggen dat economische theorieën niet altijd in strijd hoeven te zijn met hoe het er in de praktijk aan toegaat. In totaal schreef hij bijna vijftig boeken en meer dan duizend artikelen. Galbraith was voorts een aanhanger van de zogeheten Institutionele School die veel aandacht schenkt aan de inwerking van allerlei maatschappelijke organisaties op de economie.

 

Over de samenvattingen

De samenvattingen van SpeedMBA zijn ultracompact. Of het origineel nu een boek van 200 of van 500 pagina’s is, steeds krijg je in het equivalent van 1,5 tot 2 A4 de gehele essentie van het boek mee. Voor de één is dit de ideale lengte om de kernboodschappen mee te pakken, voor de ander kan het als een aftasting dienen om het echte boek te gaan lezen.

 

De samenvatter Machiel Emmering

Machiel studeerde economie en bedrijfskunde, en is gepromoveerd bij Nyenrode. Hij past dit toe als management consultant, trainer, projectmanager, en ondernemer.

Hij werkte voor o.a. DNB, Sara Lee en Philips, en sinds 2007 als zzp’er voor corporates (o.a. ING, MasterCard, eBay), ministeries (o.a. EZ, I&W, VWS), en grote MKB’ers (o.a. Heerema, TFG, TOPdesk).

Machiel heeft vele artikelen en een diverse boeken geschreven, waaronder Het Bedrijf, de verkorte handleiding en 100 Business Bites. Zijn stijl is los en informeel, maar hij zit wel strak op inhoud. Zijn “ding” is om omvangrijke en schijnbaar complexe gebieden toch logisch, compact en toegankelijk voor iedereen te maken. Zo ontstonden ook de samenvattingen van SpeedMBA. 

Ambitie
Besluitvaardigheid
Informatie-analyse
Integriteit
Omgang met details
Oordeelsvorming
Probleemanalyse
Toekomstvisie